Земеделие

Обработваме 1500 дка земеделска земя, засадена с Лавандула и полагаме грижи за 3000 дка слънчоглед.
Инвестирахме в най-модерна техника и сформирахме екип от 10 души, които полагат ежедневни грижи за насажденията ни.

Бъдещите ни планове са за постоянно увеличаване на лавандуловите и слънчогледови насаждения.

Биоетерични масла

Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чай, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съединение, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат. Впоследствие то намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания. Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол,кумарин и др. Най-ценният от естерите е линалилацетатът, в зависимост от условията на отглеждане на растението този естер варира от 30 до 60 %.

Смята се, че най-качествено е френското масло от лавандула, получено от алпийски лавандулови насаждения. Българското лавандулово масло също високоценено и търсено в световен мащаб. То се характеризира с дълготраен и фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. От 2011 година България е призната като най-големия производител на лавандулово масло в света.

В кулинарията. Лавандуловите съцветия са богати на нектар, от които пчелите правят висококачествен мед, който от своя страна се предлага на световните пазари като премиум продукт. В някои страни съцветията се захаросват и се използват като украса на торти. Често лавандулата се смесва с черен, зелен или билков чай, добавяйки свеж и релаксиращ аромат и вкус. В Съединените щати от лавандулата се прави сироп, а сушените лавандулови пъпки се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. „лавандулова захар”.

В медицината. Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловот масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес тя се използва широко с други билки и ароматерапия. В народната медицина запарка (отвара) от лавандула се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Лавандуловите съцветия отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Също така се счита, че помага за лечение на различни общи заболявания като слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.

За здравна профилактика. Лавандуловото масло може да бъде мощен алерген, но не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Също така, прилагано външно то има цитоксичен ефект върху клетките на човешката кожа в концентрация 0,25%. Като цяло лавандулата влияе доста благоприятно върху човешкия организъм. Притежава нервноуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогенно действие, последното от което се дължи на терпинеола. Маслото и/или спиртни разтвори се използват профилактично при неврастении, сърдечни неврози и мигрени. В нашата народна медицина се използва и дори при шизофрении, парализи, газове в червата, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие и стомашно-чревни колики. Профилактично се препоръчва да се използва под формата на запарка – една супена лъжица сух цвят се полива с около 250 милилитра кипяща вода и се оставя да се накисне за 2 часа. Приема се по една винена чаша до три пъти на ден.

Други приложения. Съцветията в сухо състояние се използват за аранжировки от цветя и растения. Поставени в специални сашета се използват също и за ароматизиране на бельо и дрехи и против молци, като отдавна е изместил нафталина в това отношение.

Финансиране

Меджик Флейм ЕООД предлага авансово финансиране за земеделски производители от България. Подпомагаме целият процес от засяване до реализация на вече готовата продукция.

Нашата професионална експертиза, придружена от финансова подкрепа е гаранция за общия ни успех!